Algemeen
Het kruiskwalletje is een klein schotelvormig kwalletje dat waarschijnlijk door ballastwater uit schepen of via invoer van oesters vanuit Japan, begin vorige eeuw, is mee gekomen. Het kwalletje heeft aan de schotelrand lange tentakels zitten waarin een zenuwgif zit. Aanraking is niet alleen zeer pijnlijk maar kan zelfs tijdelijke verlamming verschijnselen veroorzaken.
Hij heeft een voorkeur voor brak water en zeegras. Vanuit het Grevelingenmeer kwamen de eerste meldingen van dit kwalletje pas in 1976. Omdat toentertijd door afsluiting het Grevelingenmeer brakwater was, werd voor een ware plaag van dit diertje gevreesd. Doordat in 1979 een opening werd gemaakt tussen het Grevelingenmeer en de Noordzee verdween, door het hogere zoutgehalte, het kruiskwalletje nagenoeg helemaal.

Afmetingen
De schotelkan een doorsnee van 20 tot 25 mm krijgen. De tentakels kunnen tot 1,5 de lengte van de schotel doorsnee krijgen.

Kleur
Het diertje heeft een doorschijnend schotel met aan de onderzijde van deze schotel bruine gelobde geslachtsorganen, in de vorm van een kruis. De tentakels zijn licht bruin tot grijsbruin en aan de rand van de schotel zit een zoom van groene stippen, op de plaats waar de tentakels vastzitten.

Habitat
Het kruiskwal is vooral aan te treffen in zeegrasvelden en tussen wieren, maar ook in het open water.

Verspreiding
Atlantische oceaan en Stille oceaan.