Algemeen
Paardeanemonen staan tussen rotsen en spleten, hoog in de getijdezone en worden daarom vaak overzien. Ze kunnen goed tegen turbulent water en lage temperaturen. Het lichaam van deze anemoon produceert een slijm die het mogelijk maakt water vast te houden om uitdroging bij eb te voorkomen. Met hun ingetrokken tentakels lijken ze dan op kleine glibberige bolletjes. Voortplanting vindt vivipaar plaats, dat wil zeggen dat er volledig ontwikkelde jonge dieren worden voortgebracht. Onderzoek heeft uitgewezen dat de voortplanting ongeslachtelijk plaatsvindt, het meest waarschijnlijke is dat het gebeurd d.m.v. interne afsplitsing. In aquaria is waargenomen dat deze dieren wel 60 jaar oud kunnen worden. Vijanden probeert hij te verdrijven door de netelcellen te spuiten die in zijn blauwe knobbeltjes zit opgeslagen.

Afmetingen
De zuil kan een hoogte en diameter van 40 mm bereiken en de tentakels worden tot 30 mm lang.

Kleur
Deze diertjes zijn meestal helemaal egaal rood van kleur met rond de tentakelkrans kleine fel blauwe knobbeltjes. Ze zijn echter ook in de kleuren groen, bruin en violet waar genomen.

Habitat
Ze leven in de getijdenzone onder en tussen grote stenen zoals de basaltblokken van de dijkverharding en kunnen goed tegen lage temperaturen en turbulent water. Hun voedsel bestaat uit kleine garnaalachtige en kleine visjes.

Verspreiding
Noordelijke oostelijke Atlantische Oceaan, tot West-Afrika en in de Middellandse zee.